zondag 28 februari 2021

Zonder titel

Zonder titel. Acryl op canvas. 20x20 cm.

Man looking up

Een opdracht in de academie was, op basis van een bestaand portret, eerst de ogenpartij na te schilderen, daarna de mondpartij. Ik heb ervoor gekozen die twee opdrachtjes op hetzelfde werk te baseren ('Man Looking Up' van de Nederlands-Britse Lawrence Alma Tadema), maar zo dat het lijkt alsof het schilderij in twee gescheurd is - zoals mijn eigen "Zelfportret met Nietjes".

Source: https://www.alma-tadema.org/A-Man-Looking-Up.html

Nederlands schilder, deels in België opgeleid, die later de Britse nationaliteit aannam. Eigenlijk heet hij Lourens Tadema (Alma is zijn tweede voornaam) maar hij gebruikte Alma Tadema als familienaam (om alfabetisch eerder in de catalogi te staan).
Eind 19e, begin 20e eeuw was hij erg bekend en gewild om zijn natuurgetrouwe stijl van Egyptische, Romeinse en andere klassieke taferelen. Hij viel helemaal uit de gratie bij de critici (Ruskin noemde hem de slechtste schilder van de 19e eeuw). Langzaam wordt hij weer mee gewaardeerd. Het schilderij dat als zijn duurste ooit verkocht is - The Finding of Moses - werd verkocht in 1942 voor 262 pond; het werd in 2010 in Sotheby's New York verkocht voor net geen 36 miljoen dollar.