dinsdag 2 juni 2015

Wat je van mij te zien zal krijgen in de tentoonstelling

De 2 werken die ik toon zijn de kathedraal van Reims en de Dignity series. Onderstaand een korte bespreking

Kathedraal Reims - 200 x 130 cm, acryl op doek (naar eigen foto).

Dit werk is deel van een serie gebaseerd op eigen foto's van kathedralen (momenteel heb ik Reims, Amiens, Poitiers behandeld). Deze werken zijn studies in materiaalgebruik en textuur. Ze zijn opgebouwd uit vele transparante lagen, waarbij ik het spel van planning en toeval laat spelen.
Je mag gerust met je handen over het schilderwerk wrijven.
In de eerste instantie plan ik het beeld, zeg maar de compositie. Heel vaak vindt de kijker het geruststellend een herkenbaar beeld te zien. Bij deze kathedraal vraagt men me geregeld of het de Notre Dame in parijs is, of de kathedraal van Rouen. Men verwijst dan misschien onbewust naar Matisse en Monet. Of dat zijn de kathedralen waar je het eerst aan denkt (het is duidelijk niet Sint Baafs of Sint Goedele). Maar voor mij is dat eigenlijk enkel hetgene waarmee ik mijn beeld vul, de ruwe structuur waar ik omheen ga werken. Hier heb ik met de vrije hand getekend (uitarrd naar foto). Daarna heb ik een groot aantal architecturale elementen aangezet met schilderstape (gewone plakband zoals je gebruikt om je ramen te schilderen). Sommige zijn er vanzelf afgevallen, andere zijn blijven hangen, nog andere heb ik er bewust afgehaald om stukken kleur weg te nemen of scheuren in de acryl te krijgen. En daarna gaat er dus laag na laag over, in verschillende graden van verdundheid, soms pasteus en klodderig, soms verdund met acrylmedium of met water of met lopende witte huisverf...

Dignity series - 9 maal 40 x 40 cm, acryl op doek en gemengde techniek.

Deze portretten maken deel uit van de reeks "Dignity". Portretten van mensen die hun waardigheid herwinnen door onze aandacht. Ik toon, jij kijkt. Hun blik is niet te vangen.
Acht van de negen portretten zijn gebaseerd op oude foto's van mensen in instellingen voor geesteszieken en één werk is gebaseerd op het schilderij La Salpétrière van Géricault.

De kiekendief komt er weinig voor - 100 x 75 cm, acryl op doek en karton.

Een spel met gelaagdheid. Het werk is grotendeels op doek geschilderd, deels ernaast. De kartonnen drager en de tape zijn deel van het werk. Je ziet restanten van een vod en aangekoekte verf maar even goed veel transparante lagen acryl. Ik werk momenteel vooral aan een grote reeks abstracten.