donderdag 11 juni 2015

Bronzen Arsène

De Kunstacademie Wetteren en het stadsbestuur geven jaarlijks een prijs aan één van de afstuderenden (en afgestudeerden) uit de Hogere graad. Dat gebeurt om beurten aan de verschillende disciplines, zodat Schilderen om de drie jaar aan de beurt komt. Die prijs heet De bronzen Arsène. Brons om er de juiste graad van gewichtigheid aan te geven (het is geen Gouden beer of Zilveren griffel), en Arsène uiteraard naar de bekendste Wetteraar, Arsène Goedertier. Je moet het ze nageven: Wetteraars zijn geen Antwerpenaren.

Wie schetst mijn verbazing toen de juryvoorzitter mijn naam afriep als laureaat. Ik wist dat ik geen schijn van kans had als men schoonschilderen wilde bekronen. En ik bedoel dat in de meest positieve zin van het woord. Want in mijn cursus zitten/zaten echt een boel mensen die hele mooie schilderwerken maken. Kijk maar even op mijn facebook, daar vind je wat foto's van werken die ik wel bewonderd heb. En dan heb ik dit jaar nauwelijks foto's genomen...

Dus het feit dat ik ben uitgekozen als laureaat bewijst dat deze academie en dit bestuur de (juiste, imho) weg wil opgaan van de vrije expressie, de studie, de ontdekkingstocht doorheen materiaal en kleur en compositie. Daar kan overigens nog veel aan gedaan worden, en ik ben van plan voor mezelf die weg te gaan. Doorbreken van traditionele grenzen (tekenen/schilderen/beeldhouwen) naar mixed media (al is dat uiteraard een versleten woord), naar collaborative art, naar meer geëngageerde kunstvormen (niet mijn forte), urban art, ... (Niet dat ik dat allemaal wil doen hoor - mijn eigen weg is nog donker en uitdagend, the road less taken en zo).

Ik vind het knap dat men mijn schuchtere pogingen in bad painting en casualist art op hun waarde beoordeelt. (En, on a personal note, dat men ze naar waarde schat).
Dat de trofee die bij de prijs hoort een knap werk van Nick Ervinck is, vind ik natuurlijk een extra bonus.

Dank u wel Academie Wetteren.
Hier is-ie:


Een wist-je-datje: Arsène Goedertier werd in 1934, enkele maanden voor de diefstal van de Lam Godspanelen, benoemd tot directeur van de Gemeentelijke tekenacademie van Wetteren.

De motivatie van de jury:

Voor deze laureaat is schilderen een echte zoektocht. Het proces van het creëren is even belangrijk als het resultaat. Het onderwerp is slechts een middel om zijn verhaal te vertellen. Door te experimenteren en af te stappen van de louter realistische weergave overstijgt hij het onderwerp. In de resultaten ervaren we de spanning tussen het onderwerp en de manier waarop het is gemaakt, in een actuele beeldtaal rijk aan techniciteit. Vanuit de verf en de materie werkt en denkt hij als een echte schilder.
Jan maakt ons nieuwsgierig naar wat hij zal creëren in de specialisatiegraad.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten